Na prípravu treba nasledovné:
arabský chlieb
olivový olej
mletú papriku
sezamové semiačka
sušený tymián
sušenú mätu (najlepšie nanu, čiže marockú)
Postup:
Arabský chlieb nakrájame na kocky (asi 3x3 cm), rovnomerne ich rozložíme na plech. Do misky dáme olivový olej, pridáme všetky ostatné koreniny, pričom tymiánu by malo byť najviac v pomere k ostatným koreninám. Dobre premiešame a rovnomerne touto zmesou polejeme arabský chlieb. Necháme piecť vo vyhriatej rúre alebo grile, pozor, treba neustále kontrolovať a prehrabávať, aby sa pekne do zlatista upiekol.
Výhoda je, že arabský chlieb sa dnes dá kúpiť už aj v supermarkete, takisto všetky ostatné koreniny. Keďže ten chlieb ma pomerne krátku životnosť, skladujem ho v mrazničke. Tak ho mám vždy po ruke, keď náhodou príde návšteva a nemám čo ponúknuť k vínu. O zdravom rozdiele v porovnaní s klasickými čipsami ani nehovoriac...
(Pre zarytých arabistov: zmes korenia zatar pôvodne pozostáva z tymiánu, sezamových semiačok a sumachu, ja som recept mierne upravil pre vlastné potreby. V arabských krajinách sa servíruje ako zatar bread, teda kúsky chleba s dvoma miskami, v jednej je zatar a v druhej paprikový olej. Chlieb sa potom striedavo namáča do týchto misiek a konzumuje ako príloha k iných jedlám. Receptov na zatar je viacero.)
Arabský chlieb so zatarom alebo aj čipsy môžu byť zdravé...
Toto jedlo, alebo skôr záhryzok, mám z marockej reštaurácie, kde sme ho pridávali napríklad do šalátov. Príprava je jednoduchá, v podstate na nu netreba špeciálne prísady a môže poslúžiť na prípravu chutných čipsov, keď sa dovalí návšteva.