reklama

Vieš krájať?

Možno si povieš, čo je to za nezmyselnú otázku. Denne krájame všetko možné, chlieb, zeleninu, papier, podaktorí dokonca tvrdia, že by pokrájali dym v miestnosti. Tiež som si pomyslel svoje, keď som nastúpil ako kuchár. Šéfkuchár Ahmed mi vtedy povedal, nech ma boh chráni, ak sa náhodou porežem (otázka, či ten jeho boh alebo moj je teraz bezpredmetná...). Lebo byť porezaný v kuchyni, kde človek stále pracuje s vodou a jedlom rapídne zmenšuje šance na úspešné zrastanie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

Nože patria k vareniu tak ako oheň a panvica. Na moje počudovanie však veľa ľudí nevie, ako sa správne brúsia, mnohým sa však čudujem, že si ešte nič neurezali. Napríklad moja milovaná žena. Rohlík prekrajuje napoli zásadne proti vlastnej ruke. Skutočne neznesiteľný pohľad, keď vezmem do úvahy jej maličkú nežnú rúčku a môj kuchársky nôž s 25 centimetrovou, chróm-molybdén-vanádiovou čepeľou. Zatiaľ sa jej nič nestalo. Chlácholím sa jedinou myšlienkou, že ten nôž je aspoň ostrý, tak sa jej to aspoň skôr zahojí, ako by sa mala porezať s tupým. Veľa ľudí si myslí, že je lepšie, ak je nôž tupý, že to zmenšuje šance na porezanie. Omyl. Človek je tvor veľmi šikovný a vie sa porezať takými čudnými spôsobmi, že je to až niekedy neuveriteľné. Je jednoznačne lepšie porezať sa poriadne ostrým nožom, ako tupým. Pre vysvetlenie, keď sa tupý nôž zareže do tvôjho mäska, cestou pekne trhá tkanivá a neoddeľuje ich s chirurgickou presnosťou. A predsalen, lepšie sa dávajú dokopy dve plochy, ktoré k sebe pekne dosadajú...

Odpusti mi tento malý morbídny opis, ale nemôžem si pomôcť. Priznávam sa bez mučenia, som mierne zaťažený na nože a obzvlášť alergický na tie tupé. Nebudem tu teraz držať prednášku o tom, že nôž je naším pracovným nástrojom od nepamäti, ale v poslednom čase mám ten pocit, že ľudia dnes častejšie narábajú napríklad s mobilom ako nožom. Pre všetkých tých, ktorí by sa teda radi späť naučili, ako neukrojiť z vlastného mäsa je teda tento článok.

Povedzme, že máš nakrájať zopár mrkiev do polievky. Mrkvu sme ošúpali, odrezali konce, pozdĺžne ju prerezali a chystáme sa ju krájať na kolieska, resp. polkolieska. Väčšina ľudí krája tak, že si nechávajú ostrie kĺzať po nechtoch prstov, ktorými držia rezaný predmet. Chyba! Takto si akurát tak odrežeš bruško niektorého z prstov, ak máš ostrý nôž tak rovno aj necht. Rezaný predmet treba držať tak, aby sa ostrie kĺzalo o druhé články prstov, to znamená prvé články prstov s nechtami su ohnuté preč od ostria. Za nimi sa ma ukrývať palec, ktorý len vysúva rezaný predmet von a ruka takto akoby ustupuje pred nožom, ktorý ukrajuje viac a viac z mrkvy. Palec musí ostať vždy za hradbou ostatných prstov! V opačnom prípade sa ocitne rovno pod gilotínou. Čo sa týka noža, jeho špička by sa mala stále dotýkať lopára a len sa posúvať pred a vzad. Takýmto spôsobom sa pomerne ľahko režú tvrdé veci a zároveň tým šetríme ostrie.

Ďalšia chyba, ktorú ľudia robia, je rezanie zmrazených vecí. Preboha (ktoréhokoľvek), v žiadnom prípade nebodajte to zmrznutej veci. Nôž sa môže šmyknúť a mne sa už nechce znova zachádzať do morbídnych detailov... Klasický príklad, máš zmrazené kuracie stehná. Sú v podstate zlepené dokopy, ale ty potrebuješ len 3 kúsky, preto nechceš rozmrazovať všetky. Chytíš si teda mäso do handry, aby sa nekĺzalo a začneš rezať. Ako tak si sa prerezal do polovice a tu začneš byť netrpezlivý a začneš mäso páčiť nožom. Namiesto mäsa sa však napoly rozlomí nôž. Nezabúdaj nato, že v mrazenom stave veci krehnú a nože nie sú žiadnou výnimkou. Oceľ pomerne dobre vedie teplo aj chlad, takže ak režeš mrazenú vec, zmrzne ti aj nôž. Odporúčam teda rezať pomaly a nôž ponárať do horúcej vody. Takýmto spôsobom nôž vlastne roztopí zmrznuté mäso len v mieste, v ktorom ho chceme preťať.

Prajem ostré nože, veselé krájanie a veľa zdravých prstov.

Viktor Klimo

Viktor Klimo

Bloger 
  • Počet článkov:  111
  •  | 
  • Páči sa:  0x

freelance designerwww.klimo.netPostrehy, pripomienky a ostatné posielajte na: klimo[zavinac]blog.sme.skNa internete pod menom rockblock alebo protinoha Zoznam autorových rubrík:  DizajnVarenieKávaSydneyExtrémne športyZdravé nakupovanieSúkromnéNezaradenéMafia

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu